matematykaszkolna.pl
Wytlumaczcie mi Paula: Prosze o pomoc w rozwiązaniu Zadania i dokladne wytlumaczenie dlaczego tak.. Sprawdzić, czy funkcja f : R2→R2 określona wzorem f(x,y)=(x+2y , x) jest surjekcja injekcja bijekcja i Wyznaczyc f−1
14 lis 08:57
Artur_z_miasta_Neptuna: pytanie do Ciebie czy wiesz co to jest (i jak się sprawdza): surjekcja funkcji injekcja funkcji bijekcja funkcji
14 lis 09:00
Paula: nie wiememotka nie moge tego zalapac
14 lis 09:24
Artur_z_miasta_Neptuna: nie wiesz co to jest no to ciężka sprawa suriekcja (funkcja 'na') −> jest wtedy, gdy funkcja przyjmuje wartości dla KAŻDEJ liczby z dziedziny
 1 
czy y=

dla Df = R jest suriekcją
 x 
 1 
czy y=

dla Df = R/{0} jest suriekcją
 x 
iniekcja (funkcja różnowartościowa) −> jest wtedy, gdy każda wartość zbioru wartości jest przyjmowana (przez tą funkcję) CO NAJWYŻEJ 1 raz. czy y=x jest iniekcją czy y=x2 jest iniekcją bijekcja −−− jest wtedy gdy funkcja jest suriekcją i iniekcją
14 lis 09:37
Paula: 2,3 tak a1, 4 nie
14 lis 09:43
Artur_z_miasta_Neptuna: no i pieknie ... teraz zastosuj to do swego zadania
14 lis 09:49
Paula: probuje i nic mi nie wychodzi. niby wiem jak wyznaczac funkcje odwrotna ale w tym przykladzie nie mam pojecia jak sie za to zabrac
14 lis 09:59
Artur_z_miasta_Neptuna: f(x,y) = (x+2y,x) .... (x+2y,x) = (w,z) ⇔ w = x+2y ; z=x ⇔ w = z + 2y ; x=z ⇔ 2y = w−z ; x=z ⇔
 w−z 
⇔ y =

; x=z
 2 
f−1 = ... ile
14 lis 10:11
Paula: niee pojmuje:(
14 lis 10:21
Paula: pomocy.. jutro mam kolokwium z tego
14 lis 11:38
Artur_z_miasta_Neptuna: ja Ci wyznaczyłem funkcję odwrotną metoda jest taka, że: wartość funkcji zapisujesz za pomoca nowych zmiennych (w,z) i tak to przekształcasz, aby za pomocą tych nowych zmiennych zapisać (x,y) masz już gotową postać funkcji odwrotnej i teraz tylko musisz zamienić w na x oraz z na y we wzorach i:
 x−y 
f−1(x,y) = (y ,

)
 2 
sprawdzamy:
 x−y x−y 
f(f−1(x,y)) = f(y,

) = (y+2

, y) = (y+x−y,y) = (x,y) zgadza się
 2 2 
 x+2y − x 
f−1(f(x,y)) = f−1(x+2y, x) = (x,

) = (x, 2y/2) = (x,y) zgadza się
 2 
czyli funkcja f−1 została poprawnie wyznaczona jednak czy potrafisz juz pokazać, że ta funkcja jest bijekcją
14 lis 11:48
Paula: aa wiem. (chyba) dziekuje* jct bede pytala jeszcze emotka
14 lis 12:11