Wytlumaczcie mi
Paula: Prosze o pomoc w rozwiązaniu Zadania

i dokladne wytlumaczenie dlaczego tak..
Sprawdzić, czy funkcja f : R
2→R
2 określona wzorem f(x,y)=(x+2y , x) jest surjekcja injekcja
bijekcja
i Wyznaczyc f
−1
14 lis 08:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
pytanie do Ciebie
czy wiesz co to jest (i jak się sprawdza):
surjekcja funkcji
injekcja funkcji
bijekcja funkcji
14 lis 09:00
Paula: nie wiem

nie moge tego zalapac
14 lis 09:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie wiesz co to jest

no to ciężka sprawa
suriekcja (funkcja 'na') −> jest wtedy, gdy funkcja przyjmuje wartości dla KAŻDEJ liczby z
dziedziny
| | 1 | |
czy y= |
| dla D f = R jest suriekcją  |
| | x | |
| | 1 | |
czy y= |
| dla D f = R/{0} jest suriekcją |
| | x | |
iniekcja (funkcja różnowartościowa) −> jest wtedy, gdy każda wartość zbioru wartości jest
przyjmowana (przez tą funkcję) CO NAJWYŻEJ 1 raz.
czy y=x jest iniekcją

czy y=x
2 jest iniekcją

bijekcja −−− jest wtedy gdy funkcja jest suriekcją i iniekcją
14 lis 09:37
Paula: 2,3 tak
a1, 4 nie
14 lis 09:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i pieknie ... teraz zastosuj to do swego zadania
14 lis 09:49
Paula: probuje i nic mi nie wychodzi. niby wiem jak wyznaczac funkcje odwrotna ale w tym przykladzie
nie mam pojecia jak sie za to zabrac
14 lis 09:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
f(x,y) = (x+2y,x) .... (x+2y,x) = (w,z) ⇔ w = x+2y ; z=x ⇔ w = z + 2y ; x=z ⇔ 2y = w−z ; x=z
⇔
f
−1 = ... ile
14 lis 10:11
Paula: niee pojmuje:(
14 lis 10:21
Paula: pomocy.. jutro mam kolokwium z tego
14 lis 11:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
ja Ci wyznaczyłem funkcję odwrotną
metoda jest taka, że:
wartość funkcji zapisujesz za pomoca nowych zmiennych (w,z) i tak to przekształcasz, aby za
pomocą tych nowych zmiennych zapisać (x,y)
masz już gotową postać funkcji odwrotnej i teraz tylko musisz zamienić w na x oraz z na y we
wzorach i:
sprawdzamy:
| | x−y | | x−y | |
f(f−1(x,y)) = f(y, |
| ) = (y+2 |
| , y) = (y+x−y,y) = (x,y) zgadza się |
| | 2 | | 2 | |
| | x+2y − x | |
f−1(f(x,y)) = f−1(x+2y, x) = (x, |
| ) = (x, 2y/2) = (x,y) zgadza się |
| | 2 | |
czyli funkcja f
−1 została poprawnie wyznaczona
jednak czy potrafisz juz pokazać, że ta funkcja jest bijekcją
14 lis 11:48
Paula: aa wiem. (chyba) dziekuje

*
jct bede pytala jeszcze
14 lis 12:11