Krzywe stożkowe
Mario: znaleźć rówanie stycznej okręgu x2+y2=25:
a) w punkcie (−3,4)
b)przechodzącej przez pkt (−5,10)
c)równoległej do prostej x−y−4=0
d)prostopadłej do prostej x+2y=0
Proszę o pomoc
14 lis 07:39
aniabb:
a) (−3)x+4y=25 ⇒−3x+4y−25=0
14 lis 07:56
aniabb: b) styczna ma równanie y=ax+b wstawiamy współrzędne punktu (−5,10) ⇒y=ax+5a+10
wstawiamy do okręgu i liczymy dla jakiego a Δ=0
x2+ (ax+5a+10)2=0
(a+1)x2 +(10a2+20a)x +25(a2+4a+4)=0
delta...
14 lis 08:03
aniabb: c) tu łatwiej bo mamy a

styczna y=x+b
x
2+(x+b)
2=25 i znów Δ=0
d) analogicznie y=2x+b
x
2+(2x+b)
2=25 i znów Δ=0
14 lis 08:05
Mario: dzięki
14 lis 08:13
aniabb: b) w pierwszym nawiasie (a2+1)x2+....
delta ładna Δ=−100(a+2)2 = 0 stąd a=−2
styczna y=−2x
14 lis 08:13
aniabb:

gdzieś zrobiłam błąd..nie ma to jak rysunek

jedna styczna x=−5
druga y= ..
14 lis 08:24
aniabb: y= −3/4x+25/4
14 lis 08:26