.
los: Obliczyć pochodną funkcji wszędzie gdzie istnieje. Jaki jest schemat robienia tego typu zadan?
np
0 x=0
prosiłbym o wytłumaczenie nie o zrobienie
14 lis 00:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
obliczasz pochodną dla x<0
obliczasz pochodną dla x>0
sprawdzasz czy funkcja jest ciągła w x=0
jeżeli tak to obliczasz pochodną z definicji dla x=0
14 lis 00:46
Basia:
1. określić dziedzinę funkcji
tutaj x∊R
2. pozbyć się wartości bezwzględnej
x*arctg(−1x) = −x*arctg1x dla x<0
f(x) = 0 dla x=0
x*arctg1x dla x>0
ponieważ pochodna z x*arctg1x istnieje dla x≠0
liczymy ją po prostu
natomiast istnienie pochodnej w p−cie x0=0 trzeba będzie zbadać
14 lis 00:49
Basia:
podpowiadam jeszcze, że ta funkcja jest ciągła w p−cie x0=0,
ale pochodna w x0=0 nie istnieje
14 lis 00:55
los: Miałem to zrobione tak: najpierw obliczona pochodna z definicji przy Δx→o uproszczone do
następnie pochodna z definicji przy Δx→o
− i nastepnie do Δx→o
+ z tego wynika że pochodna w 0
nie istnieje
14 lis 01:07
los: To jeszcze takie pytanie. Zbadać istnienie pochodnej w punkcie tzn obliczyć pochodną z
definicji i granice obustronne muszą wyjść takie same aby pochodna w tym punkcie istniała?
14 lis 01:16
Basia: tak

formalnie to jest tak:
obliczyć granicę lewostronną i prawostronną ilorazu różnicowego w p−cie x
0
jeżeli te granice istnieją, są sobie równe i skończone to f'(x
0) istnieje i jest im równa
w przeciwnym wypadku tzn. jeżeli te nie istnieją lub nie są sobie równe lub są niewłaściwe
f'(x
0) nie istnieje
14 lis 01:20