zbadaj zbieżność szeregu
mm1993: Zbadaj zbieżność szeregu z definicji:
∞
∑ n+1n2+2
n=1
rozbiłem na 2 ułamki ale to za dużo nie daje, nic się nie skraca, jak rozpisuję sumy to kolejne
wyrazy tego ciągu mają licznik większy o 1, a mianownik zwiększa się o 3,5,7,9,11 itd...
dokładnie to 3,6,11,18,27,38... nic się nie skraca
13 lis 23:28
Basia: nie mam pojęcia jak to zbadać z definicji
a jestem ciekawa
ktoś ma jakiś pomysł ?
14 lis 00:52
mm1993: znaczy nie wiem czy ma to być z definicji ale jest to przykładowe zadanie na koło a tam
obowiązuje tylko badanie z definicji
14 lis 00:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
yyyy na pewno na kole mas tylko z definicji

kryteria nie wchodzą w rachubę
14 lis 00:55
mm1993: Tak, kryteria idą na następny termin − były na wykładach, no ale to przykładowe, wcale nie musi
takie być, może 2−3 lata temu był inny zakres.
14 lis 00:57
Basia:
stosując choćby kryterium porównawcze bardzo łatwo pokazać, że to jest szereg rozbieżny
14 lis 01:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
| n+1 | | n2+n | | n2+2 +n−2 | | 1 | | n−2 | |
| = |
| = |
| = |
| + |
| |
| n2+2 | | n(n2+2) | | n(n2+2) | | n | | n2(n+2) | |
| | 1 | | n−2 | | 1 | |
∑an = ∑ |
| + |
| ≥ ∑ |
| −−−− rozbieżny |
| | n | | n2(n+2) | | n | |
czyli ∑ a
n rozbieżny
jednak jak to z definicji ... ciekawe
14 lis 01:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
napiszę głupi post ... ale co mi tam
przypomnij mi definicję zbieżności szeregu
14 lis 01:02
Basia: nie wiem; kombinowałam różnie i nic mi "z definicji" nie wyszło
14 lis 01:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
∀ε ∃N ∀n,m>N |an − am| <ε
14 lis 01:04
Basia:
∑an jest zbieżny ⇔ ciąg sum częściowych Sn = ∑k=1...n an jest zbieżny
14 lis 01:05
mm1993: Z definicji czyli obliczyć Sn i poźniej granicę z Sn przy n−>∞, jeśli granica jest własciwa to
jest zbieżny, jeśli niewłasciwa lub nie istnieje to rozbieżna, ale nie da się tej Sn właśnie
mądrze zapisać bo te ułamki lecą jak chcą
Z kryteriów nie probowałem ale pewnie by poszło, dzieki za pomoc
14 lis 01:06