r
kasia: Rozwiąż:
| 18y+7 | | 30 | | 13 | |
| = |
| − |
| = proszę o pomoc? |
| y3−1 | | y2−1 | | y2+y+1 | |
13 lis 23:04
jesień: D: y∊R\{−1,1}
y3 − 1 = (y−1)(y2+y+1)
y2 − 1 = (y−1)(y+1)
pomnóż całe równanie przez: (y+1)(y−1)(y2+y+1)
13 lis 23:11
Basia:
| 18y+7 | | 30 | | 13 | |
| − |
| + |
| = 0 |
| (y−1)(y2+y+1) | | (y−1)(y+1) | | y2+y+1 | |
założenia: y≠1 i y≠ −1
co będzie wspólnym mianownikiem ?
13 lis 23:12
kasia: (y−1)(y2+y+1) ?
13 lis 23:38
Beti: wspólnym mianownikiem jest: (y+1)(y−1)(y2+y+1)
13 lis 23:44
kasia: no ok,a jak mam takie cos i narysować do tgo wykres to jak sie za to zabrac?
13 lis 23:52