Wyznacz wzór wielomianu
Rado12344: Dany jest wielomian W(x)=x3+px2+qx+r. Jest do tego wykres. Miejsca zerowe to −1 i 2 i W(0)=−2
; W(2)=1. Wyznacz wzór wielomianu W
13 lis 23:03
ZKS:
Skoro miejscem zerowym jest 2 to jak W(2) = 1?
13 lis 23:06
Rado12344: tfu, W(0)=−2
13 lis 23:16
Rado12344: tamto wgl co innego
13 lis 23:16
Beti: zbuduj układ trzech równań:
W(−1) = 0
W(2) = 0
W(0) = −2
i rozwiąż go.
13 lis 23:27
Rado12344: Dzięki wielkie! Wyszło p=0 ; q=−3 ; r=−2. Czyli wzór będzie W= X3−3x−2 ?
13 lis 23:37
Beti: tak
13 lis 23:43