Wielomiany
Franki: Oblicz , dla jakich wartości współczynników m i n wielomian P jest dzielnikiem W , gdy
W(x)=x
4 + 8x
3 + mx
2 + nx + 6 , P(x) = x
3 + 5x
2 + 6x + 2
Mogłby ktoś podpowiedzieć chociaż jak zacząć zadanie
13 lis 23:01
Basia:
można próbować rozkładać dzielnik, ale P(x) ma jeden pierwiastek wymierny i dwa niewymierne
więc nie bardzo się opłaca; lepiej po prostu dzielić
x4+8x3+mx2+nx+6 : (x3+5x2+6x+2) = x+3
−x4−5x3−6x2−2x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3x3 + (m−6)x2 + (n−2)x + 6
−3x3 − 15x2 − 18x − 6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(m−6−15)x2 + (n−2−18)x
reszta musi być wielomianem zerowym czyli
m − 21 = 0
m=21
n−20=0
n=20
13 lis 23:28
ICSP: Basiu można też od razu wyznaczyć IV pierwiastek i po prostu pomnożyć

Przynajmniej ja wolę mnożyć niż dzielić
13 lis 23:30