Znajdź postać trygonometryczną
Lidia: Znajdź postać trygonometryczną liczby zespolonej z jeśli:
z=i2012
13 lis 22:30
Mila:

liczba (i ) to na płaszczyźnie zespolonej punkt (0;1)
|z|=1
skorzystaj z wzoru de Moivre'a
13 lis 22:41
Mila: II sposób
i2=−1
(i2)1006
dokończ
13 lis 22:46
Ryszard: W jaki sposób wyznacza się argument główny liczby zespolonej ? Można to chyba zapisać jako sin
fi=b/|z| i cos fi=a/|z|, ale co dalej z tym zrobić? najlepiej jakimś prostym sposobem.
13 lis 23:12
Mila:

Jeśli prosta liczba to z układu współrzędnych
albo rozwiązujesz prosty układ:
z=1+i
|z|=
√2
| | 1 | | √2 | | 1 | | √2 | |
cosφ= |
| = |
| i sinφ= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Teraz popatrz na układ wsp.
z=1+i to jest punkt (1;1)
13 lis 23:35