podobieństwa trójkatów
humanista prosi o pomoc...;/: zad1
Obwód trójkąta prostokątnego wynosi 60 cm, a wysokosc poprowadzona do przeciwprostokątnej ma
długośc 12 cm. Oblicz długości boków tego trójkąta.
Wskazówka:Trzeba skorzystać z twierdzenia Pitagorasa i podobieństwa trójkątów.
18 maj 18:24
Edek:

Masz teraz 3 trójkąty prostokątne ABC, ADC i ABD, które są podobne, gdzie
α + β = 90
o
c = x+y
Potrafisz sam teraz rozwiązać ?
18 maj 18:38
humanista prosi o pomoc...;/: Właśnie nie... ja próbowałem coś 12c=ab i z twierdzenia pitagorasa i a+bc=60 ale nie umiem,
mozesz to dalej mi pomóc?
18 maj 19:21
Edek: już
18 maj 19:31
Edek: a+b+c=60
c2=a2+b2
ab=12c
a+b=60−c
(a+b)2=(60−c)2
a2+2ab+b2=3600−120c+c2
c2+24c=3600−120c+c2
144c=3600
c=25
a+b=35
ab=300
a=35−b
(35−b)b=300
b2−35b+300=0
Δ=1225−1200=25
√Δ=5
b1=35−52=15
b2=35+52=20
Odp. a=20, b=15, c=25 v a=15, b=20, c=25
18 maj 19:39
humanista prosi o pomoc...;/: dziękuję gorąco
18 maj 20:02