wyznacz
hania: wyznacz te liczby całkowite m, dla których liczba 6−2m/m jest liczbą naturalną
13 lis 22:28
konrad:
| 6−2m | | 6 | |
| = |
| −2 ⇒ m∊{1,2,3,6} |
| m | | m | |
13 lis 22:31
zośka:
m musi być dzielnikiem szóstki (dodatnim): 1,2,3
| | 6 | |
6 odrzucamy, bo |
| −2<0 a ma być naturalne |
| | 6 | |
13 lis 22:33
pigor: ... np. tak : zakładając, że
N={0,1,2,...} to :
| 6−2m | | 6 | |
| = |
| −2 ∊ N ⇔ m=1,2,3 , ,,,  |
| m | | m | |
13 lis 22:33
konrad: ano tak...
13 lis 22:34
hania: dzięki wielkie! ; )
a jeszcze takie i o co w tym mniej więcej chodzi :
wyznacz następującą sumę 1/1*4 + 1/4*7 + 1/7*10 +...+ 1/61*64
13 lis 22:35
konrad:
to jest 1/1 * 4 czy 1/(1*4) itd.
13 lis 22:36
hania: 1/(1*4) + 1/(4*7) − racja, mój błąd
13 lis 22:39
pigor: ... np. tak : warto zauważyć taki ...

myk

(wpadłem na to po ... nieźle przespanej nocy), a więc
11*4+14*7+ 17*10+ ... + 158*61+161*64 =
=
13 (
31*4+
34*7+
37*10+ ... +
358*61+
361*64) =
=
13 (
11−
14+
14−
17+
17−
110 +... +
158−
161+
+
161−
164) =
13 (1 −
164) =
13 *
6364 =
2164 . ...
14 lis 11:07
Basia: składniki sumy mają postać
| 1 | |
| dla k=0,....,20 |
| (3k+1)(3k+4) | |
jak się to zauważy to już tylko rozkład na ułamki proste
14 lis 11:19