granica
Matt: Oblicz granicę ciągu:
an = n√3n+4n+5
13 lis 22:21
Ajtek:
Nic tam nie zgubiłeś pod pierwiastkiem
13 lis 22:22
Matt: Nic, gdyby na końcu też była potęga, nie byłoby problemu
13 lis 22:24
Ajtek:
A teraz jest problem?
13 lis 22:24
Matt: Gdybym go nie miał, to bym tu tego nie zamieścił
13 lis 22:25
Ajtek:
Jedź standard, tw. o 3 ciągach.
Z dołu n√4n, z góry n√3*4n
13 lis 22:26
Basia:
no przecież 3n < 3n+4n+5 < 3*4n dla każdego n≥2
13 lis 22:28
Basia: z dołu oczywiście 4n
13 lis 22:29
Ajtek:
Już miałem to pisać

.
I co
Basia zostaje niebieski?
13 lis 22:30
Tomek.Noah: a jak wyciągniesz sobie 4
n przed pierwiastek to zauważ co się stanie
13 lis 22:30
ICSP: Basiu może dodamy ≤

Wtedy będzie również działać dla n = 1
13 lis 22:30
Ajtek:
Następny niewidoczny
13 lis 22:30
Basia: czemu nie; 31+41+5 = 12 ≤ 3*41
13 lis 22:32