Matematyka zadania
Madzia : Stosunek obwodów trzech wielokątów podobnych jest równy 2;3;4. Suma pól tych wielokątów jest
równa 290. Oblicz pole każdego wielokąta.
18 maj 18:16
Madzia : pomocy
18 maj 18:33
Basia:
Jeżeli stosunek L
1:L
2:L
3 = 2:3:4 to stosunek pól P
1: P
2: P
3 = 2
2:3
2:4
2 =4:9:16
P
1 =
49P
2
16P
2 = 9P
3
P
3 =
169P
2
P
1+P
2+P
3 = 290
49P
2 + P
2 +
169P
2 = 290 /*9
4P
2 + 9P
2 + 16P
2 = 9*290
29P
2 = 9*290
P
2 = 9*10 = 90
P
1 =
49*90 = 40
P
3 =
169*90 = 160
18 maj 20:59
Basia:
Jeżeli stosunek L
1:L
2:L
3 = 2:3:4 to stosunek pól P
1: P
2: P
3 = 2
2:3
2:4
2 =4:9:16
P
1 =
49P
2
16P
2 = 9P
3
P
3 =
169P
2
P
1+P
2+P
3 = 290
49P
2 + P
2 +
169P
2 = 290 /*9
4P
2 + 9P
2 + 16P
2 = 9*290
29P
2 = 9*290
P
2 = 9*10 = 90
P
1 =
49*90 = 40
P
3 =
169*90 = 160
18 maj 20:59