trójamian kwadratowy
minu: Wyznaczyć współczynniki a i b trójmianu kwadratowego ( ) 10 2 f (x) =ax2 + bx + 10
wiedząc, że do jego wykresu należy punkt (1, 6) , a jednym z jego miejsc zerowych
jest liczba 2. Dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości dodatnie?
Jak się do tego zabrać ?
13 lis 21:40
Kejt: wiadomo, że jeśli funkcja przechodzi przez punkt (1;6) to f(1)=6
tak samo z miejscem zerowym, które de facto jest punktem (2;0) czyli f(2)=0
podstawić do wzoru, i policzyć układ

w razie czego pytaj.
13 lis 21:43
minu: Ok dzięki udało się, A co z drugą częścią zadania?
13 lis 21:53
Kejt: narysuj sobie i powiedz mi w jakich przedziałach/przedziale funkcja jest ponad osią 'x'?
13 lis 21:54
Kejt: oczywiście tylko przybliżony wykres.. parabola uśmiechnięta/smutna i zaznaczone miejsca
zerowe..żebyś się nie męczył/a za bardzo
13 lis 22:01