matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Nexor:
Wiadomo ze x∊(π,
3π
2
) y∊(0,
π
2
) oraz sinx=−
4
5
cosy=
3
5
. wyznacz sin(x+y) Bardzo proszę o pomoc
13 lis 21:31
Ajtek:
sin
2
y+cos
2
y=1
9
sin
2
y+
=1
25
16
sin
2
y=
25
4
siny
=
5
W analogiczny sposób wyliczam cosx, pamiętając o ćwiartce układu, zatem
3
cosx=−
5
sin(x+y)=sinx*cosy+siny*cosx
4
3
4
3
24
sin(x+y)=−
*
+
*(−
)=−
5
5
5
5
25
Niech ktoś sprawdzi, czy się nie machnąłem w podstawianiu do wzoru
13 lis 22:05
Nexor:
dzięki
13 lis 22:12