Prosze o pomoc
dorcia90: Zamień 0,3 (27) na ułamek zwykły
13 lis 21:28
Ingham: a = 0,3(27)
10a = 3,(27)
1000a = 327,(27)
1000a − 10a = 327,(27) − 3,(27)
990a = 324
| | 324 | | 108 | | 18 | |
a = |
| = |
| = |
| |
| | 990 | | 330 | | 55 | |
13 lis 21:31
PW: No, chyba że "psorowi" idzie o sprawdzenie znajomości wzoru na sumę wyrazów nieskończonego
ciągu geometrycznego, wtedy piszemy, że badana liczba to suma 0,3 i "wszystkich wyrazów"
nieskończonego ciągu geometrycznego o pierwszym wyrazie 0,027 i ilorazie q=0,01, czyli
| | 0,027 | | 3 | | 36 | |
0,3 + |
| = 0.3 +0,027:0,99 = 0,3 +27:990 = 0.3 + |
| = |
| = |
| | 1−0,01 | | 110 | | 110 | |
Tyż piknie.
14 lis 21:18