Oblicz prawdopodobieństwo
jan: Czterokrotnie rzucamy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że co najmniej 3 razy wypadła
liczba oczek nie większa od 2.
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego moje rozumowanie jest złe... Ja bym to zrobił tak:
|Ω| = 6 * 6 * 6 * 6 = 1296
|A| = 2 * 2 * 2 * 6 = 48
ponieważ są tylko 2 przypadki zgodne (1 albo 2), min 3 razy, a 4 nas już nie obchodzi
| | 1 | |
Wiem że prawidłowy wynik to |
| , więc dlaczego? |
| | 9 | |
13 lis 21:04
Maslanek: Każde ze zdarzeń jest niezależne oraz rozpoznajesz kolejne rzuty (tj. rzuczasz czterokrotnie, a
nie czterami kostkami naraz)
Zatem:
|Ω|=6
4=1296
|A|=2
3*6+2
4=64
13 lis 21:11
Maslanek: | | 1 | |
Żeby wyszła P(A)= |
| , to |A|=144. |
| | 9 | |
13 lis 21:13
jan: To dziwne że tak nie wyszło... a już myślałem, że to zrozumiałem. Jakieś pomysły
13 lis 21:28
Maslanek: Czy to aby na pewno jest kostka sześciościenna?
13 lis 21:29
Maslanek: To |A| moje jest źle. Powinno być |A|=2
3*6.
Takż emiałeś rację
13 lis 21:30
jan: Na pewno sześcienna

Na podstawie podobnych zadań co znalazłem, to twój sposób wydaje sie być właściwy

bo trzeba osobno rozważyć dla 3. i 4. spełnionych warunków
13 lis 21:42
Maslanek: Ale pierwszy warunek zawiera też drugi.

Można ewentualnie tak:
|A|=2
3*4+2
4
Wtedy mamy 3*(1,2) oraz czwartą liczbę albo cztery (1,2)
Inaczej mamy powtórzenie.
13 lis 21:46
jan: No niby racja, nie wiem dlaczego taki wynik jest w odpowiedziach, a chodziło mi dokładnie o
takie zadanie:
http://www.matematyka.pl/155917.htm
jest tam własnie każdy przypadek osobno liczony
13 lis 22:05