.
asdf: Macierze...
Rozwiązać metodą macierzową układ równań Cramera. Chodzi o skorzystanie z macierzy odwrtonej.
2x + y + z = 1
3x − 2y + 3z = 5
3x + 3y − z = 2
I mam takie coś w notatkach:
| | | |
A =[ |
| ] to macierz  |
| | 3 3 −1 | |
I dalej mam...
[2 1 1][x] [1]
[3 −2 3][y] = [5]
[3 3 −1][z] [2]
I o co tu chodzi

?
13 lis 20:39
asdf: ?
13 lis 20:46
13 lis 20:48
asdf: O

dziękuję. Tego szukałem
13 lis 20:51
asdf: Rozwiąż równanie macierzowe:
A * X * B = C / * A
−1 lewostronnie
A
−1*A * X * B = A
−1 * C
X * B = A
−1 * C / B
−1 prawostronnie
....
X = A
−1 * C * B
−1
tak się robi te działania?
13 lis 21:07
Krzysiek: tak, tylko przy założeniach że detA≠0 i detC≠0
13 lis 21:09
Krzysiek: tzn detB≠0 (zamiast C)
13 lis 21:10
asdf: Ok, ale jeżeli jakiś wyznacznik wyjdzie zero to po prostu brak rozwiązań, założenia chyba wtedy
nie pomogą
13 lis 21:12
Krzysiek: No nie wiadomo, wtedy podstawiasz za X=a b
c d
i porównujesz te same elementy macierzy
13 lis 21:17
asdf: Ok
A jak mam takie przekształcenie:
gdzie: A,B, X − macierze
(A + 4X)
−1 = B
A
−1 + 4X
−1 = B
4X
−1 = B − A
−1
jak przekształcić to do X?
13 lis 21:25
asdf: kurde, źle...to nie mnożenie tylko potęga
13 lis 21:31
13 lis 21:32
asdf: A + 4X = B
−1
4X = B
−1 − A
tak?
13 lis 21:35
asdf: ?
13 lis 21:40
Krzysiek: tak
13 lis 21:40
13 lis 21:46