Może ktoś wytłumaczyć skąd się wzięło
Karo: Może ktoś wytłumaczyć skąd się wzięło w rozwiązaniu 3sinx
f(x)=e3x−2*sinx*log2(x+6)
rozwiązanie:e3x−2[(3sinx+cos)*log2(x+6)+ (sinx/(x+6)ln2
13 lis 20:31
Emil: To jest pochodna funkcji?
13 lis 20:44
Karo: Tak
13 lis 20:44
Mila: (e
3x−2*sinx*log
2(x+6))'=
=((e
3x−2*[sinx*log
2(x+6])'=Pochodna iloczynu 2 funkcji
| | 1 | |
=e3x−2*3*sinx log2(x+6)+e3x−2*(cosxlog2(x+6)+sinx* |
| )= |
| | (x+6)ln2 | |
| | sinx | |
=e3x−2*(3sinxlog2(x+6)+cosx *log2(x+6) + |
| )= |
| | (x+6)ln2 | |
| | sinx | |
=e3x−2*[(3sinx+cosx)*log2(x+6)+ |
| ] |
| | (x+6)ln2 | |
14 lis 16:27