wyznaczyć dziedzinę funkcji
gosia: POMÓŻCIE
| | 2x2−5x−3 | |
f(X)=√ |
| |
| | x3+x2−x−1 | |
13 lis 20:30
Mati_gg9225535: dziedzina ustalona ?
13 lis 20:30
krystek: pod pierwiastkiem całe wyr ≥0 i mianownik≠0
13 lis 20:31
Mati_gg9225535: rozłóż na czynniki bedzie wygodniej

x
3+x
2−x−1 = W(x) −−> W(1)=0 i może tabelka Hornera
13 lis 20:32
gosia: że co

no właśnie nie musze to obliczyć
licznik i mianownik ≥0 i mianownik≠0?
13 lis 20:32
gosia: ale w pierwszym jak jest≥0 to wychodzi tak że licznik ≥0 czy licznik≥mianownik?
13 lis 20:34
Mati_gg9225535: cały ułamek spod pierwiastka ≥0 oraz mianownik ≠ 0
13 lis 20:36
krystek: mianownik x2(x+1)−1(x+1)=(x+1)(x2−1) i licznik też rozłóż
13 lis 20:39
13 lis 20:39
krystek: | licznik | |
| ≥0 i mianownik≠0 |
| mianownik | |
13 lis 20:41
gosia: chyba nikt mi nie odpowie na to co zapytałam, no ale cóż życie
13 lis 20:43
gosia: bedzie to tak

?
2x
2−5x−3≥0
x1=−1/2 x2=3
x∊−
∞−1/2 w sumie z 3,
∞
?
13 lis 20:46
krystek: Równoważne :licznik*mianownik≥0 i mianownik≠0
Porozkładaj na czynniki licznik i mianownik
13 lis 20:47