Rozwiąż równanie
nieogarniam: sin7x − cos11x=0
Pomoże ktoś? Nie wiem z jakich wzorów skorzystać, żeby to obliczyć.
13 lis 20:29
Eta:
| | α+β | | α−β | |
i zastosuj wzór : sinα −sinβ= 2cos |
| *sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
13 lis 20:44
ZKS:
cos(11x) = sin(7x)
| | π | |
cos(11x) = cos( |
| − 7x) |
| | 2 | |
| | π | | π | |
11x = |
| − 7x + k * 2π ∨ 11x = − |
| + 7x + k * 2π |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
18x = |
| + k * 2π ∨ 4x = − |
| + k * 2π |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
x = |
| + k * |
| ∨ x = − |
| + k * |
| |
| | 36 | | 9 | | 8 | | 2 | |
13 lis 20:46
Eta:
13 lis 20:49
ZKS:
Ładny kolor.
13 lis 20:52
nieogarniam: Dziękuje, bardzo pomogło
13 lis 20:53
nieogarniam: Oooo przed chwilą to zrobiłem i odświeżyłem stronę, a rozwiązania mi wyszły dokładnie takie
same jakie tu podałeś/aś
13 lis 20:55
ZKS:
cos(x) = cos(y)
x = y + k * 2π ∨ x = −y + k * 2π
13 lis 21:01