wyznaczanie z def karesy zbioru
student: Mam problem z kresami, które mają być na kolokwium a my w ogole tego nie mieliśmy na
ćwiczeniach.
Mam wyznaczyć z definicji kresy zbioru:
A={2+ (√n+1)\3 : n∊N}
13 lis 20:21
Basia:
| | √n+1 | |
pokazujesz, że ciąg an =2+ |
| jest rosnący |
| | 3 | |
| | 2 | |
kresem dolnym musi być wobec tego a1 = 2+ |
| = 223 |
| | 3 | |
kres górny nie istnieje co pokazujesz z definicji
dla dowolnego N>0
mamy
√n+1 > 3(N−2) ⇔
√n > 3N−6−1 = 3N−7 ⇔
n > (3N−7)
2
czyli
∀
N>0 ∃
n0=(3N−7)2 ∀
n>n0 a
n>N
co jest równoważne z dwiema rzeczami:
1. kres górny A={a
n} nie istnieje
2. lim
n→+∞ a
n = +
∞
14 lis 01:45