Ile wynosi promien okręgu ?
kepa: Ile wynosi promień okręgu opisanego na równoramiennym trójkącie prostokątnym, którego obwód
jest równy : 4 +2√2
18 maj 17:43
Basia: Pomagam
18 maj 19:14
Edek: promień okręgu opisanego na równoramiennym trójkącie prostokątnym wynosi połowę
przeciwprostokątnej, czyli
R=12 * 2√2
oblicz!
18 maj 19:15
Edek: aa sory
18 maj 19:15
Basia:
Jeżeli trójkąt jest prostokatny równoramienny to:
a,a − przyprostokątne
c − przeciwprostokątna
kąty tego trójkąta to 45,45,90
c
√2 = 2a
2a+c = 4+2
√2
c
√2+c=4+2
√2
c(
√2+1) = 4+2
√2
| | 4+2√2 | | √2−1 | |
c = |
| * |
| |
| | √2+1 | | √2−1 | |
c = 2
√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
R =
12*c
R =
√2
18 maj 19:32