nie moge narysować funkcji
Lenka: Może ktoś mi pomóc narysować wykres funkcji y=(x−3)√x2+2x+1−x|x−2|..nie wiem jak to ogarnąć
zupełnie
13 lis 20:12
ZKS:
(x2 + 2x + 1) widzisz coś tutaj?
13 lis 20:15
Lenka: widzę to jako |x+1|
13 lis 20:17
ZKS:
Całość z pierwiastkiem taki widzisz więc

. Teraz rozpisz wartości bezwzględne.
13 lis 20:19
Lenka: czyli
1) x∊(−
∞;1)
2)x∊<1;2)
3) x∊<2;
∞) o to chodzi
13 lis 20:20
ZKS:
Dokładnie to czemu piszesz że nie wiesz jak to ogarnąć jak to potrafisz.
13 lis 20:21
Lenka: no dobrze, ale teraz co mam zrobić dalej? ten wzór funkcji wygląda tak:
y=(x−3)|x+1|−x|x−2|
13 lis 20:24
ZKS:
Tak i teraz piszesz wzory funkcji dla
1o x ∊ (−∞ ; −1)
2o x ∊ [−1 ; 2)
3o x ∊ [2 ; ∞)
13 lis 20:30
Lenka: ale nie zmieniam tego (x−3) ? one zawsze zostanie takie same?
13 lis 20:33
ZKS:
Tam nie masz wartości bezwzględnej więc pozostaje to bez zmian.
13 lis 20:33
Lenka: np w pierwszym to bedzie
y=(x−3)(−x−1)+x(x−2)
13 lis 20:37
ZKS:
Prawie dobrze bo dla x ∊ (−∞ ; −1) x − 2 jest < 0.
13 lis 20:39
Lenka: y= =(x−3)(−x−1)−x(−x+2) teraz git
13 lis 20:40
ZKS:
Tak teraz git.
13 lis 20:50