Praca kontrolna proszę o sprawdzenie
bezendu1990: Zbiór {−5,1} jest zbiorem rozwiązań równania
| | 8−8x | | x−3 | |
a) |
| = |
| Df=x∊R\{1} |
| | x−1 | | 1 | |
8−8x=(x−1)(x−3)
8−8x=x
2−3x−x+3
8−8x−x
2+3x+x−3=0
−x
2−4x+5=0
△=36
x
1=1 x
2=−5
| | 2−6x | | x−3 | |
b) |
| = |
| Df=x∊R\{−1} |
| | x+1 | | 1 | |
2−6x=(x+1)(x−3)
2−6x=x
2−3x+x−3
2−6x−x
2+3x−x+3=0
−x
2−4x+5
△=36 x
1=1 x
2=−5
| | 6x+30 | | x+5 | |
c) |
| = |
| Df=x∊R\{−5} |
| | x+5 | | 1 | |
6x+30=(x+5)(x+5)
6x+30=x
2+5x+5x+25
6x+30−x
2−10x−25
−x
2−4x−5
△=36 x
1=1 x
2 =−5
czyli powinna być odp b ?
13 lis 20:12
Piotr:
moze jestem juz slepy ale wszedzie Ci wyszlo 1, −5
13 lis 20:19
Piotr:
aa juz wiem dziedzina.
po co liczyles b i c ? skoro dziedzina wyklucza te rozwiazania ? trzeba bylo sprawdzic tylko b.
13 lis 20:20
bezendu1990: Piotrze nie jesteś ślepy

tak w każdym przykładzie wyszło 1 −5
13 lis 20:20
Piotr:
po co liczyles a i c. mialo byc
13 lis 20:21
bezendu1990: moja nauczycielka każe liczyć wszystkie przykłady
13 lis 20:21
Piotr:
bezsensu. wyznaczasz dziedzine i od razu odpada.
13 lis 20:22
bezendu1990: a możesz mi powiedzieć jak wyznaczało się miejsca zerowe ?
| | 2 | |
taki przykład f(x)= |
| +2 |
| | x−4 | |
13 lis 20:22
Kejt: taka uwaga techniczna...powinieneś chyba napisać dlaczego wykluczasz odpowiedzi a i c
13 lis 20:23
Kejt: przyrównaj to do zera.
13 lis 20:23
asdf: Liczenie wszystkich według mnie nie ma sensu, matematyka jest po to, żeby myślec, wykorzystac
to co sie wie i z tego korzystac. Jak jej malo przykladow to niech daje wiecej zadan do domu
po prostu...
13 lis 20:23
bezendu1990: no wiem, że bezsensu ale ja nic nie poradzę na to ''siły wyższe"
13 lis 20:23
Piotr:
tak jak kazdej funkcji. przyrownac do 0. najpierw dziedzina.
13 lis 20:23
13 lis 20:24
Piotr:
@asdf
koniecznie ten kolor ? razi w oczy
13 lis 20:24
bezendu1990: ok czyli Df=x∊R\{−4}
13 lis 20:25
Piotr:
no. wiesz jak rozwiazac ?
13 lis 20:25
Kejt: pewnie lubi być w centrum uwagi
13 lis 20:25
bezendu1990: nie bardzo
13 lis 20:26
Piotr:
na pewno taka dziedzina ?
13 lis 20:26
Kejt: nie −4 tylko 4..
13 lis 20:26
Kejt: zepsułam
13 lis 20:26
bezendu1990: a no tak 4
13 lis 20:28
Kejt: najprzyjemniej chyba będzie jak sobie tę 2 przerzucisz na prawo i pomnożysz równanie przez
mianownik
13 lis 20:28
Piotr:
przerzucic a potem spoweotem przeniesc
13 lis 20:30
Kejt: w sumie..to chyba była opcja dla ludzi bojących się zera..
13 lis 20:31
bezendu1990:
2=−2(x−4)
2=−2x+8
2+2x−8=0
2x−6=0
x=−3
13 lis 20:31
Kejt: 3 nie −3
13 lis 20:32
Piotr:
koncowka źle
2x−6=0
2x=6
x=3
13 lis 20:33
asdf: @Piotr
taki moze byc?
13 lis 20:41
Kejt: śliwka
13 lis 20:42
asdf: trawa
13 lis 20:43
bezendu1990: ok to jeszcze jedno zadanko
Kajakarz płynie po stojącej wodzie z szybkością 10 km/h Płynąc z prądem rzeki pokonuje trasę
długości 24 km w czasie o godzinę krótszym niz zrobiłby to płynąc pod prąd. Prąd rzeki ma
szybkość chodzi mi tylko czy dobrze mam układ równań
Vk− szybkość kajakarza
Vp−szybkośc prądu rzeki
Vk=10km/h
| | 24 | |
płynie z prądem vk+vp= |
| |
| | t−1 | |
| | 24 | |
płynie pod prąd vk−vp= |
| |
| | t | |
13 lis 20:43
bezendu1990: 
czy
13 lis 20:51
Ajtek:
Zlot
zielonych ludków...
Marsjanie atakują
13 lis 23:01
bezendu1990: Ajtek dobrze to jest

zobacz tamten temat z tą średnicą
13 lis 23:05
aniabb: ok
13 lis 23:11
bezendu1990: dziękuje
13 lis 23:11