Problem z liczbą zespoloną.
sprd.: Witam!
Mam problem z liczbą zespoloną:
3√(−1+i)=
| | 3 | |
Muszę zamienić to na postać trygo i cały czas wychodzi mi, że będzie to √2(cos |
| π + |
| | 4 | |
| | 3 | |
isin |
| π) a odpowiedzi są inne. |
| | 4 | |
Co robię źle?
pozdrawiam
13 lis 20:10
sprd.: hmm?
13 lis 20:18
sprd.: ogarnia ktoś zespolone czy nikt?
13 lis 20:22
Basia:
|−1 + i| =
√(−1)2+12 =
√2
−1+i =
√2*(cos
3π4 + i*sin
3π4)
i teraz z wzorów Moivre'a
| | 3π4+2kπ | | 3π4+2kπ | |
3√−1+i = 3√√2(cos |
| +i*sin |
| ) = |
| | 3 | | 3 | |
| | 3π+8kπ | | 3π+8kπ | |
6√2(cos |
| +i*sin |
| ) |
| | 12 | | 12 | |
k=0
| | π | | π | |
3√−1+i = 6√2(cos |
| +i*sin |
| ) = |
| | 4 | | 4 | |
| 24/6 | | 22/3 | | 3√4 | | 3√4 | |
| (1+i) = |
| (1+i) = |
| + i* |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
podstawiaj dalej k=1, k=2 itd. aż Ci się wyniki nie zaczną powtarzać
13 lis 20:26
Basia: jak będziesz miał wątpliwości to będę za jakieś półtorej godziny
idę kupić mysz moja właśnie zdechła i wszystko robię strasznie wolno
13 lis 20:29
sprd.: aaaa ale postać trygo wyszła mi dobrze, czyli kąt jest 3/4π. Dziękuje
13 lis 20:29
Mila:

z=−1+i na płaszczyźnie zespolonej to punkt (−1;1)
|z|=
√2
| | 3π | |
φ= |
| odczytujesz argument z rysunku. |
| | 4 | |
13 lis 20:39