matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
awdawda
karolajn:
Prosta o równianiu y= 2x−3 jest nachylona do osi Ox pod kątem α, zatem sin α=
13 lis 19:57
krystek:
tgα=2
sinx
=2 i si
2
x+cos
2
x=1
cosx
13 lis 20:01
Eta:
Pytasz o to banalne zadanie już kolejny raz
....... kilka dni temu podałam Ci rozwiązanie y=ax+b , a= tgα
2
y= 2x−3 , tgα=2 =
( skorzystaj z trójkąta na rys)
1
2
2
√
5
sinα=
=
√
5
5
13 lis 20:02