funkcje cyklometryczne
ripper: proszę o pomoc przy obliczeniu wartości wyrażenia:

sin(arcsin(−
13)
13 lis 19:42
ripper: nikt nic?
13 lis 20:44
ZKS:
sin(arcsin(x)) = x
13 lis 20:49
ripper: przepraszam pomylilam się w przepisywaniu przykładu...
poprawnie tak wygląda:
sin(arccos −13)
13 lis 20:58
ZKS:
sin(arccos(x)) = √1 − x2
13 lis 21:02
kambik: sin( arccos − 1/3) = x
przyjmijmy ze arccos − 1/3 = t
sin t = x
ale arccos − 1/3 = t
daje ze cos t = − 1/3
sint2 + cost2 =1
sint2 + 1/9 = 1
sint2 = 8/9
sint = 2√2/3 lub sint= − 2√2/3
czyli
x = 2√2/3 lub x= − 2√2/3
13 lis 21:31
Mila: | | −1 | | −1 | |
arccos |
| =α ⇔cosα= |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 2√2 | | 2√2 | |
sinα=√8/9= |
| ⇔α=arcsin( |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 2√2 | | 2√2 | |
w=sin(arcsin( |
| ))= |
| |
| | 3 | | 3 | |
13 lis 21:32
ZKS:
Albo jak napisałem że:
| | 1 | |
sin(arccos( |
| )) = √1 − x2 |
| | 3 | |
| | 1 | |
sin(arccos( |
| )) = √1 − 1/9 |
| | 3 | |
| | 1 | |
sin(arccos( |
| )) = √ 8/9 |
| | 3 | |
| | 1 | | 2√2 | |
sin(arccos( |
| )) = |
| |
| | 3 | | 3 | |
13 lis 21:36
ZKS:
| | 1 | |
Przepraszam tam oczywiście powinno być sin(arccos(− |
| )). |
| | 3 | |
13 lis 21:39