Wyznacz ekstremum-łopatologicznie dla laika
nie kłam: Cześć, mam do Was pytanie związane z ekstremum funkcji w przedziale.
Mam pewno zadanko w którym musze policzyć ekstremum funkcji w przedziale x ∊ (0;2)
f(x)=−12a
2+24
obliczyłem pochodną(sukces!)
f(x)'=−24x
i tu się zawiesiłem, co powinienem dalej zrobić?
13 lis 19:40
nie kłam: sorki
f(x)=−12a2+24a
f(x)'=−24x+24
13 lis 19:56
Maslanek: Ekstremum, kiedy f'(x)=0
Minimum albo maksimum (tutaj maksimum).
Ale jeśli f(x)=−12a
2+24a, to f'(x)=0
13 lis 20:21
PW: Maslanek, nie kłam. f'(x)=0 to dopiero warunek konieczny istnienia ekstremum. Ja wiem, że Ty
wiesz, ale tu zakładam, że pytający wie mało, więc trzeba powiedzieć wyraźnie: musi być
pochodna równa zeru, ale to jeszcze nie wystarczy (bo może być np. punkt przegięcia).
Najlepsza rada (dla pytającego) to poczytać najpierw twierdzenia (wykłady, skrypty).
13 lis 22:25