skrócenie wyrażen wymiernych
Ona : Mam taki problem nic mi do głowy nie przychodzi odnośnie skrócenia wyrażeń wymiernych :
| | x − 6 | | 2x − 6 | | x3 − 4x2−9x+12 | |
a) |
| + |
| = .... = |
| = |
| | x − 1 | | x2 − 1 | | (x−1)(x2−1) | |
i jak to teraz trzeba skrócić?
| | 2 − x | | x2 +3x+4 | | −2x3−7x2−6x | |
b) |
| − |
| =....= |
| = ? |
| | x +2 | | x2+4x+4 | | (x+2)(x2+4x+4) | |
| | x − 1 | | x +1 | | 2x3 +2x | |
c) |
| + |
| =...= |
| =? |
| | x2 +x | | x2−x | | (x2 +x)(x2−x) | |
13 lis 19:29
krystek: a) wspólny mianownik to (x+1)(x−1)
13 lis 19:38
Antoni: b) wspolny mianownik to (x+2)2
c) mianownik to x4−x2
teraz wymnazaj odpowiednio liczebniki i powinno wyjsc.
13 lis 19:42
Ona : ooo dziękuje bardzo za pomoc
13 lis 19:50
Ona : | | 2x3+2x | |
hmmmm w c i tak mi nie wychodzi mam |
| i nie wiem jak to skrocic  |
| | x4 − x2 | |
13 lis 20:01