Funkcje trygonometryczne
Bezradna: Proszę, błagam o pomoc.Mam do rozwiązania takie zadania:
Zad.1.Sprowadz do prostszej postaci wyrażenie:
sin4200+cos7800−tg11400
Zad.2.Wiedząc, że ctgα=940 i 1800<α<2700
Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych.
Zad.3.Sprawdz tożsamość:
cos4x+sin4x=1−2sin2xcos2x
Bardzo dziekuję za pomoc, bardzo mi na tym zależy.
18 maj 17:36
AS: Zad. 1
sin420o + cos780o − tg11400 =
= sin(360o + 60o) + cos(60o +2*360o) − tg(60o + 6*180o) =
sin60o + cos60o − tg60o = √3/2 + 1/2 − √3 = 1/2 − √3/2
Zad 2 wartość nieczytelna
przyjąłem ctgα = 3/40
tgα = 1/ctgα = 1/(3/40) = 40/3
sinα/cosα = 40/3 ⇒ sinα = 40/3*cosα
Wykorzystuję wzór jedynkowy
sin2α + cos2α = 1 ⇒ (40/3*cosα)2 + cos2α = 1 ⇒ 1600/9*cos2α + cos2α = 1 |*9
1600*cos2α + 9*cos2α = 9 ⇒ 1009*cos2α = 1 ⇒ cos2α = 1/1009
cosα = 1/[{1009} lub cosα = −1/√1009
Wybieramy cosα = −1/√1009 bo α ∊ do III ćwiartki
sinα = 40/3*cosα = 40/3*(−1/√1009) = −40/(3*√1009)
Zad3
cos4x + sin4x = (cos2x + sin2x)2 − 2*sin2x*cos2x = 1 − 2*sin2x*cos2x
No zadania masz rozwiązane, a jaki jest Twój wkład?
18 maj 19:12