JAK ROZWIĄzać?:)
kejtii: jak rozwiazać to
f(x)= 3cosx|sinx|
wiem ,ze trzeba tak
f(x)= 3cosxsinx dla sinx≥0
3cosx(−sinx) dla sinx<0
potem narysowac cosinusoidę a dalej ?
13 lis 19:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że:
| | 3 | | 3 | |
3cosxsinx = |
| *2cosxsinx = |
| sin(2x) |
| | 2 | | 2 | |
13 lis 19:25
kejtii: zrobi tak jak mówiłam potem
sinx≥0 w przedziale <−pi,−3/2pi> <0,3/2pi>
sinx<0 w przedziale (−3/2pi,0) (3/2pi,pi>
ii potem
rysuje
y=sinx
y=sin2x
y=3/2 sinx2x
i
to samo tylko w 3 przypadkku −3/2sin2x ?
13 lis 19:43
Magda: a to nie bedzie
32sin2x dla sin≥ 0 i
−32sin2x dla sin <0
13 lis 20:00
ZKS:
Magda a co u Ciebie oznacza zapis sin ≥ 0? Co to jest ten sin?
13 lis 20:07
Magda: tzn dla sinx ≥0 a w drugim dla sinx <0
13 lis 20:12
kejtii: znaczy no wartosci jakie przyjmuje sinx w przedziale wiekszym od 0
a w drugim mniejsze od 0
kurde juz nic z tego nie kumam
aaa moze coś łatwiejszego ?
mi pomozesz sinx|sinx| <−pi,pi>
13 lis 20:20
ZKS:
Dobrze że poprawiłaś sin(x) ≥ i sin(x) < 0 bo sam sin bez argumentu nic nie oznacza.
13 lis 20:23
Magda: za szybko mysle za wolno pisze
13 lis 20:29
Magda: narysuj sobie wykres sinx i |sinx| a nastepnie je polacz.
13 lis 20:29