oblicz
robert: (√3+√5−√3−√5)=
13 lis 18:43
M:
27 sty 06:01
27 sty 09:44
Mila:
Ktoś na forum podał algorytm, jak sobie poradzić z niektórymi tego typu wyrażeniami.
Może się przydać w bardziej trudnych przykładach.
√3+√5 :
32−(√5)2=9−5=4, √4=2
| | 3+2 | | 3−2 | |
√3+√5=√ |
| +√ |
| =√5/2+√1/2= |
| | 2 | | 2 | |
Analogicznie:
===================
| | √5+1−√5+1 | |
√3+√5−√3−√5= |
| = √2 |
| | √2 | |
27 sty 16:47
Bo_ra:
27 sty 17:43
albo tak:
(√3+√5)−√3−√5) = x |2 , x >0
3+√5+3−√5−2√(3+√5)(3−√5)=x2
6 −2√9−5=x2
x2=2
x= √2
√3+√5−√3−√5= √2
27 sty 22:57
Mila:
Najczęściej tak rozwiązują jak pokazano o 22:57.
27 sty 23:23
Mila:
Dla licealistów:
a) oblicz:
√38−12√2−√11−√2=?
b) √31−12√3+√76−42√3=?
28 sty 21:31
xyz:
A gdzie ich szukać?
28 sty 22:20
Bo_ra:
Np w książce Bronisław Bielecki Algebra Elementarna strona (216−219) z roku 1958
28 sty 22:27
xyz:
Pytałem o licealistów
28 sty 22:57
Bo_ra:
To jest dla licealistów .
Nowsza np Tomasz Grębski Matematyka Porady i wskazówki których nie ma w tablicach maturalnych
z przykładami zastosowania
28 sty 23:01
Mila:
Licealiści są na korkach

Może jakiś zabłąkany tu spojrzy i zapyta o co chodzi.
28 sty 23:22
: mają ferie
29 sty 13:52