równanie trygonometryczne
Oliwka552: sinx +cosx +2sinxcosx=1
13 lis 18:40
Oliwka552: jak to zrobić?
13 lis 19:40
ZKS:
Na pewno tak to wygląda zadanie?
13 lis 19:42
Oliwka552: napewno
13 lis 19:45
ZKS:
Studia czy liceum?
13 lis 19:47
Oliwka552: liceum
13 lis 19:47
ZKS:
sin(x) + cos(x) + 2sin(x)cos(x) + 1 = 2
sin
2(x) + 2sin(x)cos(x) + cos
2(x) + sin(x) + cos(x) = 2
(sin(x) + cos(x))
2 + sin(x) + cos(x) = 2
| | π | | π | |
(√2sin(x + |
| ))2 + √2sin(x + |
| ) = 2 |
| | 4 | | 4 | |
| | π | |
√2sin(x + |
| ) = t ∊ [−√2 ; √2] |
| | 4 | |
t
2 + t = 2
t
2 + t − 2 = 0
Δ = 1 + 8
√Δ = 3
| | 1 + 3 | |
t2 = |
| = 2 sprzeczność z założeniem |
| | 2 | |
| | π | | 5 | | π | | 7 | |
x + |
| = |
| π + k * 2π ∨ x + |
| = |
| π + k * 2π |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 3 | |
x = π + k * 2π ∨ x = |
| π + k * 2π |
| | 2 | |
13 lis 19:59
ZKS:
Przepraszam za błąd.
| | −1 − 3 | |
t1 = |
| = −2 sprzeczność z założeniem |
| | 2 | |
| | π | | π | | π | | 3 | |
x + |
| = |
| + k * 2π ∨ x + |
| = |
| π + k * 2π |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | |
x = k * 2π ∨ x = |
| + k * 2π |
| | 2 | |
13 lis 20:05
Oliwka552: dzięki wielkie
13 lis 20:05
colo: sinx+cosx+2sinxcosx=1
sinx+cosx+2sinxcosx=sin2x+cos2x
sinx+cosx= (sinx−cosx)2
teraz należy skorzystać ze wzoru redukcyjnego: cosx= sin(π/2−x)
aa dalej ze wzoru: sinb+sinc=2sin(b+c/2)cos(b−c/2)
z lewej strony dostaniemy: √2cos(x−π/4)
natomiast z prawej strony dostaniemy: 2sin2(x−π/4) czyli otrzymujemy:
√2cos(x−π/4)=2sin2(x−π/4)
teraz wystarczy skorzystać z jedynki trygonometrycznej: sin2(x−π/4)+cos2(x−π/4)=1
otrzymamy: cos2(x−π/4)−√2/2cos(x−π/4) −1=0 Tutaj należy rozwiązać tylko równanie kwadratowe.
Według mnie powinno wyjść: x=2kπ lub x=π/2 + 2kπ i k∊C C−liczba całkowita
13 lis 20:06
ZKS:
Proszę.
13 lis 20:08