wartość bezwzględna
Sadman: Czy ktoś mógłby mi powiedzieć dlaczego tak jest:
m<0
2|m| + m = 2
−2m+m=0
−m=2
13 lis 18:16
Saizou : ile wynosi np. lxl dla x<0
13 lis 18:17
Sadman: −x
a później nagle m≥0
2m + m = 0
3m=2
m=23
dlaczego raz tak, a raz tak?
13 lis 18:20
Trivial: Raz zakładasz, że m < 0 i rozwiązujesz. Wychodzi m=−2, które rzeczywiście jest < 0, więc
| | 2 | |
rozwiązanie zatrzymujesz. Potem zakładasz m ≥ 0 i rozwiązujesz. Tym razem wychodzi m= |
| , |
| | 3 | |
które rzeczywiście jest ≥0, więc znowu zatrzymujesz. Rozwiązaniem ogólnym równania będzie suma
zbiorów rozwiązań poszczególnych przypadków, czyli rozwiązaniem ogólnym tego równania jest:
13 lis 18:23
Saizou : bo trzeba rozpatrzeć wszystkie przypadki ujemne i NIEujemne
13 lis 18:23
Sadman: Hm, okej. Chyba już rozumiem

Dziękuję
13 lis 18:26