funkcja
adaś:
Punkty A=(0,6) , B=(−2,0) , C=(1,0) należą do wykresu funkcji kwadratowej f. Wobec tego
funkcja f określona jest wzorem.
A= f(x)= (x−1)(x−6)
B=f(x)= (x+2)(x−1)
C= f(x)= 3(x+2)(x+1)
D=f(x) =−3(x−1)(x+2)
proszę o małe wytłumaczenie jak to się robi
13 lis 17:48
adaś:
?
13 lis 18:09
konrad: iksy punktów B i C są miejscami zerowymi tejże funkcji, zatem f. o takich miejscach zerowych
zapisać w postaci iloczynowej jako (x+2)(x−1) zatem f. A i C odpadają
wykres funkcji przechodzi również przez punkt powyżej osi X a jego współrzędna x znajduje się
pomiędzy miejscami zerowymi co znaczy, że ramiona paraboli są skierowane w dół a co za tym
idzie a<0
zatem odp. to D
13 lis 18:12
Saizou : albo
f(−2)=0
f(1)=0
f(x)=a(x−1)(x+2)
f(0)=6
6=a(0+2)(0−1)
6=−2a
a=−3
f(x)=−3(x−1)(x+2)
13 lis 18:16
konrad: ano można

jak to jest z tymi kolorami nicków teraz? można sobie wybrać jaki się chce czy jak?
13 lis 18:17
konrad: pytanie nie ważne, już widzę
13 lis 18:19
adaś: nie bardzo jeszcze rozumiem dalczego odp. D oraz dlaczego akurat punkty B i C, można jeszcze
jaśniej?
13 lis 18:26
adaś: ?
13 lis 18:34
konrad: no bo współrzędna y punktów B i C jest zerowa czyli te punkty leżą na osi x
13 lis 18:36
adaś: a dlaczego −3 jest tam

Dlaczego odpowiedz B nie może być?
13 lis 18:47
konrad: w b) a=1 czyli a>0 zatem ramiona paraboli są skierowane do góry
13 lis 18:48