Fizyka
Saizou : kamień, wyrzucony z wysokości h=2,1m nad poziomem ziemi pod kątem 45 stopni do poziomu, spadł
na ziemię w odległości s=−42m od miejsca wyrzutu. Z jaką prędkością V kamień został wyrzucony,
jak długo był w ruchu i jaką maksymalną wysokość osiągnął?
mógłby ktoś to coś rozwiązać bo jakoś nie mam pomysłu
13 lis 17:26
MQ: 45
o ==> v
x=v
y
s=v
x*t
Drugie wstawiasz do pierwszego, bo v
x=v
y i wyliczas t
Potem z drugiego wyliczasz v
x
Od razu masz v
y
v=
√vx2+vy2
13 lis 17:33
Saizou : a czemu −h
13 lis 17:34
MQ: bo się cofasz na osi y
13 lis 17:43