pomocy
patryk21: hej wiem ze to nie jest te forum ale nie moge nic innego znalesc potrzebuje pomocy z fizyki
o to zad
wagon o masie 50t jechal z predkoscia 10kmh i dogonił wagon o masie 30t jadacy w te sama
strone z predkoscia 5kmh.wagony szczepily sie i pojechaly dalej razem. oblicz z jaka
predkoscia jechaly. wykonaj schematyczny rysunek do zadanie
mam nadzieje ze mi pomozecie
18 maj 17:00
Jakub:

To jest zadanie na zasadę zachowania pędu.
v
1 = 10
kmh
m
1 = 50t
v
2 = 5
kmh
m
2 = 30t
p
1 = m
1*v
1
p
2 = m
2*v
2
p
3 = (m
1+m
2)v
3 <− pęd wagonów, gdy się złączyły
Zasada zachowania pędu:
p
1 + p
2 = p
3
m
1*v
1 + m
2*v
2 = (m
1+m
2)v
3
| | m1*v1 + m2*v2 | |
v3 = |
| = policz |
| | m1+m2 | |
18 maj 17:37
patryk21: o dziekuje ci bardzo
18 maj 18:47