równania różniczkowe o zmiennych rozdzielonych
Dżastina: Rozwiązać podane zagadnienia początkowe
(1+t2) dy−(1+y2)dt=0 y(1)=0
13 lis 17:11
Artur z miasta Neptuna:
Arctg y = arctg t + c
13 lis 17:13
Dżastina: To rozumiem y=tg (arctg t + c) Podstaiwam y(1)=0 i coś tam wychodzi.. Problem w tym, ze w
książce odpowiedź całkiem odbiega od tego... Odp: y(t)=(t−1)/(t+1)
13 lis 17:20
Dżastina: to zadanie z gwiazdką z ksiązki o równaniach, autor: Gewert i Skoczylas
13 lis 17:31
Dżastina: a z równań jednorodnych coś takiego : y' dt+t2 dy=ty dy ?
13 lis 17:51
Dżastina: y'=(1−y/t) dy/dt i co dalej? co zrobić z tym dy/dt ? Bo wiem, że stosuje sie podstawienie
dalej..
13 lis 17:55
Krzysiek: W tamtym zadaniu odpowiedź w książce jest zła albo nie dotyczy tego zadania.
Co do Twojego ostatniego postu..
coś za dużo tych dt , dy y'...
13 lis 17:56
Dżastina: To starsze wydanie książki, stąd może te błedy w odpowiedziach...

a w tym drugim przykładzie to źle przepisałam przykład rzeczywiście.. Gapa ze mnie

Powinno
być
y
2 dt+t
2 dy=ty dy.. A to dam rade rozwiązać
13 lis 18:01
MQ: @Krzysiek
W książce jest
dobra odpowiedź.
Można przekształcić
y=tg(arctg(t) +C) z warunkiem y(1)=0
na postać
13 lis 18:12
Dżastina: A można coś jaśniej?
po podstawieniu y=tg(arctg(t)+c)
0=tg(Pi/4+c)
A co dalej?
13 lis 18:19
Krzysiek: Dzięki MG, wystarczyło skorzystać ze wzoru na różnicę kąta tangensa.
Na pierwszy rzut oka wydawało mi się, że nie da się otrzymać takiej postaci.
13 lis 18:20
MQ: Np. C+π/4=0 ==>C=−π/4
| | tg(arctg(t)) − tg(π/4) | | t−1 | |
y= |
| = |
| |
| | 1+tg(arctg(t))*tg(π/4) | | 1+t | |
13 lis 18:32
Dżastina: Hm... Wzór na sume kąta tg?

tg(a+b)= (tg a +tg b)/(1− tg a * tg b)
Po podstaiweniu wyliczamy, że c=1
Powracając do y=tg (arctg( t) +c)=tg (arctg (t )+1)=.....?
13 lis 18:35
Dżastina: Ale przed c mam znak +, więc chyba na sumę?
A dalej to zastosowano podstawienie: tg(arctg(t))=t?
13 lis 18:43
MQ: Ad 1. Ale tg(−π/4)=−tg(π/4)
Ad 2. tak
13 lis 18:48
Dżastina: Twoje rozw jest ok

Jednak chodzi mi o to, że y=tg (arctg( t) +c)
Rozbijając to w ogólnej postaci (tg(arctg(t)) −+tg(c))/(1−tg(arctg(t))*tg(c))
Ale w sumie nie wiemy jakie to c jest... moze byc faktycznie i ujemne i dlatego tak rozw..
Rozumiem

To nie był zbyt łatwy przykład
13 lis 18:59
MQ: y(1)=0
stąd
tg(arctg(1)+C)=0
tg(π/4+C)=0
π/4+C=kπ
c=−π/4+kπ
Podstaw sobie c do wzoru, to ci wyjdzie.
Ja pominąłem kπ, bo nie chciało mi się tyle pisać, ale wychodzi to samo.
13 lis 19:08