Funkcja kwadratowa - sprowadż wzór funkcji kanonicznej do postaci ogólnej !
magdulla8: Dany jest wzór funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej.Sprowadż ten wzór do postaci ogólnej .
a) f(x)=3(x+2)
2 − 6
b)f(x)=−2(x−3)
2 + 18
Oblicz współrzędne wierzchołka W paraboli ,będącej wykresem funkcji kwadratowej f , jeśli :
a)f(x)=2x
2 +3x
b)f(x)=x
2 − 4
c)f(x)=−x
2 +10x − 25
d)f(x)=x
2 − 6x +5
13 lis 17:08
kulka: zad1.
a) f(x)=3(x+2)2 − 6
y=3(x2+4x+12)−6
y=3x2+12X+6
b) analogicznie do a, po prostu trzeba to wszystko obliczyć; najpierw to co w nawiasie, później
sobie mnożysz razy liczbę przed nawiasem i na końcu wyraz wolny redukujesz
c) analogicznie do pozostałych
13 lis 17:36