Równanie wymierne z modułem
Maciek: Cześć. Mam do rozwiązania takie coś:
|x+2|/x2+x−2 − 2/|x+1|=−3/4
Po wyznaczeniu dziedziny robię siatkę znakówi dla:
−x∊(−∞,−1) mam 2 minusy
−x∊<−1,−2) pierwszy moduł minus drugi plus
x∊<−2,+∞) dwa plusy
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi to rozwiązał, bo mi wychodzą strasznie dziwne wyniki a tak to
mógłbym zobaczyć, gdzie robię ewentualne błędy.
Z góry dzięki za pomoc.
13 lis 17:06
Artur z miasta Neptuna:
Krok pierwszy −−− dziedzina
13 lis 17:10
Artur z miasta Neptuna:
Zauwaz ze x2 + x −2 = (x−1)(x+2)
13 lis 17:11
Maciek: D=R−{−2,−1,1}
13 lis 17:13
MQ: @Artur
A gdzie ty tam widzisz człon x
2+x−2
Ja tam widzę:
| |x+2| | | 2 | | 3 | |
| +x−2− |
| =− |
| |
| x2 | | |x+1| | | 4 | |
13 lis 17:15
Artur z miasta Neptuna:
MQ −− jeszcze nie przywykles −−− w mianowniku pierwszego ulamka
13 lis 17:18
MQ: I nigdy mnie przywyknę.
Howgh! (jeśli czytałeś Maya).
13 lis 17:19
Trivial:
Zapis |x+2|/x
2+x−2 − 2/|x+1|=−3/4 jest jednoznaczny i oznacza
| |x+2| | | 2 | | 3 | |
| + x − 2 − |
| = − |
| . |
| x2 | | |x+1| | | 4 | |
Jeżeli ktoś nie rozumie jak używać nawiasów, to już jego problem...
13 lis 18:04
Maciek: Ok masz:
|x+2|/(x2+x−2) − 2/|x+1|=−3/4
Myslałem, że większy odstęp przed i po minusie wystarczy, ale jak widać niektórym i tak nie
dogodzi

.
13 lis 18:35