Wielomiany, uporządkowanie
Sadman: (x+1)
3 * (x−1) = (x
3 + 3x
2 + 3x + 1)(x + a) = x
4 − x
3a + 3x
3 − 3x
2a + 3x
2 − 3xa + x−a =
x
4 − x
3 (a−3) − x
2 (3a − 3) − x(3a−1) − a
i...w odpowiedziach jest: W(x) = x
4 + (3−a)x
3 + (3−3a) x
2 + (1−3a) x − a
czy ktoś mógłby mi napisać, wyjaśnić co źle zrobiłam? Z góry dziękuję
13 lis 16:58
MQ: Ten drugi człon to:
(x−1)?
(x+a)?
czy
(x−a)?
13 lis 17:01
ICSP: nic
13 lis 17:01
Sadman: kurczę, zrobiłam błąd przepisując: (x+1)3 * (x−a) = (x3 + 3x2 + 3x + 1)(x−a)=x4 − x3a +
3x3 − 3x2a + 3x&2 − 3xa − x−a = x4 − x3 (a−3)(−x2 (3a−3)(−x(3a−1)−a
reszta już jest ok. Przepraszam
13 lis 17:02
Sadman: Już wiem co powinnam zmienić
13 lis 17:08