Fizyka, pilne !
japonka : Z helikoptera wznoszącego się pionowo do góry z przyspieszeniem 1[m/s2] i prędkością
początkową równą 0[m/s] na wysokości 450[m] wypada pewien przedmiot. Znaleźć prędkość
końcową i czas spadku tego przedmiotu na ziemię. Ile będzie on wynosił dla ciała o masie
1[kg] i masie 10[kg]?
13 lis 16:33
MQ: h −− wysokość
a −− przyspieszenie śmigłowca
1. Liczysz czas wznoszenia się śmigłowca:
h=a*tw2/2 => tw=√2h/a
2. Liczysz prędkość śmigłowca z przedmiotem na wysokości h
v0=a*tw
3. Liczysz czas spadania z wysokości h
h=g*t2/2−t*v0 (dlatego minus, bo prędkość v0 przeciwnie skierowana do przyspieszenia g)
wyliczasz z tego t
4. Liczysz prędkość końcową:
vk=v0−g*t
13 lis 16:44
kulka: a nie lepiej i szybciej to policzyć z zasady zachowania energii? Ep=Ek
13 lis 18:04