Wyznaczyć przedział zbieżności nast. szeregów potęgowych ;)
Kinja: Tak jak w opisie

proszę o pomoc, ponieważ kompletnie nie rozumiem szeregów....

jeżeli
można prosić o krótki opis działań, z góry ślicznie dziękuję
n=1
n=1
n=1
13 lis 16:24
13 lis 16:34
Kinja: A mógłbyś zrobić jeden przykład? tak krok po kroku? byłabym baaardzo wdzięczna. Niektórzy
patrzą i widzą co zastosować, ja kompletnie tego nie widze i nie wiem co kiedy użyć, mimo
szukania na wilu stronach i forach lub analizując samemu przykłady...:(
13 lis 16:47
Krzysiek: a) korzystam z kryterium Cauchy'ego.
lim
n→∞ n√|xn /n2n | <1
x<2 ⋀x>−2
czyli: szereg jest zbieżny dla x∊(−2,2)
rozbieżny dla |x/2|>1
teraz sprawdzam zbieżność na końcach przedziałów:
dla x=−2
szereg jest warunkowo zbieżny z kryterium Leibniza
| | 1 | |
dla x=2 , szereg ∑ |
| jest rozbieżny |
| | n | |
możesz też skorzystać z tw. Cauchyego−Hadamarda (tego z linka)
wtedy: r=2
więc szereg jest zbieżny dla |x|<2 czyli: |x|<2
13 lis 16:55