..
anonim: wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych dziedzina funkcji okreslona wzorem
| | 1 | |
f(x)= |
| jest zbior rzeczywisty. |
| | √(2m−2)x2 − (2−2m)x−m+5 | |
wychodzi mi z delty 12m
2−56+44 i ta funkcja ma byc wieksza od zera

bo potem rysuje funkcje wychodzi mi m
1=1 m
2=3
23 ale nie wiem co zamalowac
pigor: ... , warunki zadania spełnia :
2m−2=0 lub (2m−2>0 i (2m−2)
2 −4(2m−2)(5−m)< 0) ⇒
m=1 lub m>1 i 2(m−1)(2m−2−20+4m)< 0 ⇔ m>1 i (m−1)(m−
113)< 0 ⇔
⇔ (m>1 i m<1) lub (m>1 i m<−1) lub (m>1 i m>3
23) ⇔
m∊(323;+∞)U{1}.