NIERÓWNOŚC LOGARYTMICZNA
eros: Sprawdzenie gdzie jest błąd nierówność logarytmiczna
Czy może mi ktoś pomóc znaleźć błąd w tym przykładzie ponieważ nie zgadza mi się on z
odpowiedzią
2logcx≥1−log
3x / log
cx uwaga c=
13 − nie mogę inaczej tego zapisac
2≥log
cx−log
cx*log
3x
2≥−log
3x+log
3x*log
3x
2≥−log
3x+log
3x
2
log
3x=t
2≥−t+t
2
t
2−t−2≤0
Δ=3
t1=−1 v t2=2
log
3x=−1
x=
13
log
3x=2
x=9
narysowałem wykres a>0
Dziedzina ale nie wiem czy dobrze log
c>0
1>x
Powinno mi wyjść <
13,1) u <9,
∞) a tak nie wychodzi
gdzie jest błąd co źle obliczyłem ?
dziekuję od razu za pomoc
13 lis 16:19
eros: jak cos podaję e mail kamilex5284@interia.pl żeby ktoś mógł przesłac mi rozwiązanie albo
wyjaśnienie jesli jest mu prościej
13 lis 16:28
Basia:
a skąd wiesz jaki znak ma logcx ?
może być dodatni, może być ujemny
mnożąc przez to musisz rozważyć dwa przypadki:
1.
log1/3x > 0 ⇔ log1/3x > log1/31 ⇔ x<1
i wtedy masz tak jak napisałeś
i musisz wziąć część wspólną z przedziałem (−∞;1)
2.
log1/3x < 0 ⇔ log1/3x < log1/31 ⇔ x>1
wtedy przy mnożeniu kierunek nierówności się zmieni
i dalej jak wyżej
13 lis 16:29
eros: log
1/3 x > log
1/3 1 skąd się wzial ten zapis
13 lis 16:37
Basia:
0 = log1/31
13 lis 16:41
eros: czyli w pierwszym przypadku x∊(−
∞,1)
a w 2 przyp x∊(1.+
∞)
13 lis 16:44
Basia:
tak, ale potem rozwiązujesz dalej nierówność i bierzesz część wspólną
13 lis 16:46
eros: czyli wyszło mi tak jak rozwiązałem, narysowałem ta parabolę to dostałem przedział < 13,9
>
13 lis 16:50
Basia:
<13;9> ∩(−∞;1) = <13;1)
w drugim Ci powinno wyjść
(bo przecież tylko kierunek nierówności się zmieni)
[(−∞;13>∪<9;+∞)]∩(1;+∞) = <9;+∞)
co razem daje: <13;1)∪<9;+∞)
13 lis 16:56
eros: aha, dobrze dziekuję Pani bardzo za poświęcony mi czas i zrozumienie
13 lis 16:59