downodzenie-tożsamości trygometryczne
tatar2: Witam, trapi mnie pewne zadanie.
cos20= cos40 + cos80
Jak zrobić te zadanie z wzorów znajdujacych sie na karcie maturalnej.Mam nadzieję że pomożecie
13 lis 15:58
Basia: | | 80+40 | | 80−40 | | 1 | |
cos80+cos40 = 2cos |
| *cos |
| = 2cos60*cos20 = 2* |
| *cos20 = cos20 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
13 lis 16:12
13 lis 16:12
Mila: Basia, ICSP, tego wzoru nie ma w tablicach maturalnych.
13 lis 16:27
tatar2: dzieki

za odpowiedz.Czy musze sie nauczyć tego wzoru czy mogę to zadanie zrobić na inny
sposób
13 lis 16:31
Mila: Jeśli wybierasz się na studia z matematyką, to naucz się tego wzoru.Jeśli masz matematykę
rozszerzoną, to pewnie będziesz miał na lekcjach lub fakultecie.
13 lis 16:34
b.: możesz zrobić tak, jakbyś ten wzór wyprowadzał:
cos40 = cos(60−20) = cos60 cos 20 + sin60 sin 20
cos80 = cos(60+20) = cos60 cos 20 − sin 60 sin 20
dodając stronami dostajemy
| | 1 | |
cos40 + cos80 = 2cos60 cos 20 = 2* |
| *cos20 = cos20 |
| | 2 | |
13 lis 16:34
tatar2: Ok,

dzięki za pomoc.
13 lis 16:43