zad
sylwia gdańsk: dla jakich wartosci parametru m dane rownanie ma dwa rowne pierw
a) −mx2+2(m−2)x−4m=0
b)(1−m)x2−(2m−3)x−2m+5=0
Ma jeden pierw.
a)mx62−(m+2)x+2=0
(m2+1)x2−(4m+1)x+2=0
18 maj 16:36
tim: Pierwsze: NAPEWNO RÓWNE?
18 maj 16:37
sylwia gdańsk: rozne heh
18 maj 16:37
tim: Dla pierwszego: Δ > 0
Dla drugiego zadania: Δ = 0.
Dalej już chyba wiesz.
18 maj 16:43
sylwia gdańsk: to to wiem tez
18 maj 16:46
sylwia gdańsk: to sie troche inaczej robi
18 maj 16:47
tim: −mx2 + 2m − 4x − 4m = 0
Δ = (2m − 4)2 − 4 * −4m * −m
Δ > 0
18 maj 16:47
sylwia gdańsk: czyli m>0?
18 maj 16:49
sylwia gdańsk: sory na odwrot
18 maj 16:50
sylwia gdańsk: m<0
18 maj 16:52
tim: Nie.
(2m − 4)2 − 4 * −4m * −m > 0
Całe to większe > 0
18 maj 16:53
sylwia gdańsk: to jest wzor skroconego nei?
18 maj 16:54
sylwia gdańsk: sory ale ja dzis nie myslexd
18 maj 16:54
sylwia gdańsk: dobra pmniejsza z tym ide spac bo masakra narazie dzieki:8
18 maj 16:54
sylwia gdańsk: 
*
18 maj 16:54