.
asdf: Macierz odwrotna z macierzy kwadratowej stopnia piątego.
Jest na to jakiś inny sposób, żeby policzyć? Bo liczenie szesnastu dopelnien z macierzy
czwatego stopnia to juz przesada
13 lis 15:31
MQ: Metoda eliminacji Gaussa−Jordana
13 lis 15:35
Basia: jest
dopisujesz do A macierz jednostkową po || (tak jak rozszerzoną)
doprowadzasz A do postaci macierzy jednostkowej
to co wyszło po || to A−1
poza tym dlaczego szesnastu ?
przecież możesz sobie wyznacznik przekształcać tak, żeby w wierszu (kolumnie) został tylko
jeden element niezerowy i wg. niego rozwijasz
dostajesz jeden wyznacznik 4x4
potem jeden 3x3
i jeden 2x2
13 lis 15:37
asdf: Dzięki
13 lis 15:40
Trivial:
Basiu, w metodzie dopełnień algebraicznych trzeba policzyć n
2+1 wyznaczników dla macierzy
nxn, co w przybliżeniu trwa wieczność.
13 lis 17:55
asdf:
X * A = B
To lecim:
mnożę obustronnie z lewej * macierz odwrotną od A
A
−1 * X * A = A
−1B
X * A
−1 * A = A
−1B
macierz odwrotna * macierz * inna macierz nie zmieni znaku innej macierzy, czyli:
X = A
−1 * B
X = A
−1 * B
Proszę o sprawdzenie czy dobrze robię działania, nie chodzi mi już o sam wynik (chociaż też
jest istotny

)
13 lis 18:07
Trivial: Bład już na samym początku. A−1XA ≠ XA−1A (nie można przestawiać)
13 lis 18:09
Trivial:
Powinieneś pomnożyć obustronnie z prawej.
XA = B
XAA−1 = BA{−1}
X = BA−1
13 lis 18:11
asdf: Ok, dzięki

Czyli będzie inny wynik macierzy X, reszta się zgadza?
13 lis 18:15
Trivial: Wygląda OK.
13 lis 18:16
13 lis 18:18
asdf: Dzieki
13 lis 18:33
Godzio: Dlaczego ja nie mam opcji "kolor nicka"
13 lis 18:34
Godzio: O już mam

Trzeba było post napisać, żeby się pojawiło
13 lis 18:35
TriviaI: Oho
13 lis 18:36
asdf: ktos sobie haslo przypomnial
13 lis 20:19