ciaglosc funkcji
olek: dobrac watosci parametrow a i b aby funkcja była ciagla w R
| | ⎧ | (ax+b)sin1/x gdy x≠0 | |
| f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0 gdy x=0 | |
Znam zasade liczenia ale nie wiem jak policzyc granice lewo i prawo stronna dla x≠0
13 lis 15:22
Basia: dla a=b=0 na pewno będzie dobrze
jeżeli nie ma polecenia "wyznacz wszystkie", a jedynie "dobierz" to masz "z głowy"
13 lis 15:32
olek: anie poprostu b = 0 i a ∊R ? w ogole mam pytanie czyjak mam funkcje ktora nie ma granicy np w
tym przypadku sin1/x to moge poporstu ja pominac w obliczeniach?
13 lis 15:58
Basia: 1.oczywiście może być b=0 i a dowolne
2.nie pominąć jej nie możesz, ale ona jest ograniczona i masz
−1 ≤ sin1x ≤ 1
−ax ≤ ax*sin1x ≤ ax dla ax>0
lub
−ax ≥ ax*sin1x ax dla ax<0
tak czy owak wynika z tego, że
limx→0 ax*sin1x = 0
13 lis 16:06