wektory prędkości i przyspieszenia
Migotka: Bardzo proszę o wskazówki jak rozwiązać te zadania. Nie proszę o rozwiązanie od a do z, a
jedynie o wskazówki co zrobić.
Zadanie 1
Ruch ciała opisuje równania
x(t)= a (eωt + e−ωt)
y(t)= a (eωt − e−ωt)
a oraz ω są to stałe dodatnie, e – liczba Eulera, podstawa logarytmu naturalnego
• Oblicz jak zmienia się odległość ciała od początku układu współrzędnych
• Znajdź wektory prędkości i przyspieszenia
Zadanie 2
Ruch ciała dany jest równaniami:
x(t) = ct cos (bt)
y(t) = ct sin (bt)
Proszę znaleźć wektor przyspieszenia i prędkości i ich wartości
Zadanie 3
Ciało porusza się po paraboli o równaniu
y2 = 2 p x
Rzut wektora prędkości na kierunek stycznej do wierzchołka paraboli ma stałą wartość V0
Składowa iksowa wektora prędkości ma postać: V0 2 t /p
Proszę znależć:
• Wektor prędkości i jego wartość
• Wektor przyspieszenia i jego wartość
13 lis 15:12
MQ: Zad 1
r(t)=√x(t)2+y(t)2
v(t)→=x'(t)*i+y'(t)*j
a(t)→=x''(t)*i+y''(t)*j
i, j wektory jednostkowe na osiach Ox i OY
' i '' pierwsza i druga pochodna po czasie
13 lis 15:44
MQ: Zad 2
wektory podobnie
wartości:
v(t)=√x'(t)2+y'(t)2
analogicznie wartość a(t)
13 lis 15:48
MQ: Zad3
vy=v0
vx=V02t/p
v→=vx*i+vy*j
wartość liczysz ja w zad 2
ax=vx'
ay=vy'
wektor a→ i wartość a liczysz analogicznie jak dla predkości v z jego składowych.
13 lis 15:52